Pavlova; oorsprong en recept

 In Geen onderdeel van een categorie, Nieuws

De Pavlova, een meringuetaart met fruit en room, wordt gezien als het ultieme Australische dessert. Maar vraag een Nieuw-Zeelander hier naar, en dan krijg je ongetwijfeld het antwoord dat zij aan de basis van de Pavlova staan. Wat is nu waar?

De naam
Waar beide landen het over eens zijn, is de oorsprong van de naam. Geboren in 1885, werd Anna Pavlova een iconische Russische ballerina die over de hele wereld werd bewonderd. Tijdens haar roem hebben veel chef-koks over de hele wereld hun gerechten naar haar vernoemd, van het ‘Pavlova-ijs’ in Amerika tot de ‘kikkersbenen à la Pavlova’ in Frankrijk

In 1926 toerde Anna naar Australië en Nieuw-Zeeland, waar ze beiden verschillende verhalen hebben geclaimd over het creëren van een gerecht dat naar haar is vernoemd.

De Nieuw-Zeelandse versie
Tijdens het bezoek van Anna in 1929, werd gezegd dat een chef-kok in het Wellington Hotel door haar tutu werd geïnspireerd en dit ‘golvende dessert’ ter ere van haar creëerde. Met een meringue met schuimige vulling met room en plakjes kiwi’s bovenop, werd dit dessert al snel een populaire keuze. De eerste vermelding van de Pavlova verscheen echter in 1927 in een kookboek uit Nieuw-Zeeland, dat eigenlijk niets te maken had met schuimgebakjes, maar eerder een recept met verschillende lagen gelei. Recepten van het iconische meringue Pavlova volgde al snel dit recept, en ondanks dat deze later zijn verschenen, geloven Kiwi’s dat dit voldoende bewijs is dat ze de Pavlova hebben gemaakt.

De Australische versie
In Australië zou er een meringue dessert in een hotel in Perth opgediend zijn waarvan men zei dat het ‘zo licht als Pavlova’ was. Als gevolg hiervan noemde de chef het dessert Pavlova. Het vroegst bekende Pavlova-recept dat in Australië werd gepubliceerd dateert van 1926. Met hun relaxte houding is het voor Aussies iconisch om te beweren dat ‘zelfs als Nieuw-Zeeland de naam eer aandoet, een Aussie-kok verantwoordelijk is voor het uitvinden van de Pavlova die we vandaag kennen’.

Onderzoek
Nieuw Zeelander Dr. Andrew Paul Wood en de Australische Annabelle Utrecht spendeerden twee jaar aan het onderzoeken van de ware oorsprong van de Pavlova. Na bijna tienduizende kookboeken en kranten doorgespit te hebben, concludeerden zij dat Duitse immigranten al in de 18e eeuw een versie van het recept naar de Verenigde Staten meebrachten alwaar het verder evolueerde. Vervolgens kwam het recept via Amerikaanse immigranten Down Under.  ’s Werelds oudste gepubliceerde recept met de naam Pavlova werd volgens het duo gevonden in Nieuw-Zeeland, maar dat was een bessen en frambozen glacé. Het dateert uit 1911,15 jaar voordat de ballerina het zuidelijk halfrond bezocht.

Ondanks dat Australië en Nieuw-Zeeland dan beide niet aan de wieg stonden van het oorspronkelijke recept, is de Pavlova onderdeel van geworden van beide culturen, en hebben zij er voor gezorgd dat het dessert voortleeft. Gelukkig maar. (Bron: theculturetrip.com)

RECEPT PAVLOVA

Ingrediënten

  • 4 eiwitten
  • 300 gram witte suiker
  • 2 theelepels maizena
  • 1 theelepel azijn
  • mespuntje zout     

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Klop of mix de eiwitten met het zout totdat ze een beetje stijf zijn. Voeg de suiker er beetje bij beetje al kloppend aan toe tot het helemaal stijf is. Roer er vervolgens de maïzena en het azijn doorheen.

Maak een vorm op een bakplaat bekleed met bakpapier. Rond is het makkelijkste. Zorg dat het niet te dun is en strijk glad of maak er piekjes in. Wat je maar leuk vind.

Plaats de bakplaat in de oven en bak 10 minuten op 175 graden en vervolgens nog 35 minuten op 165 graden. Voor een heteluchtoven geldt 165 en 155 graden.
Laat het afkoelen in de oven met de ovendeur open.

Haal het voorzichtig van de bakplaat. Beleg je afgekoelde meringue met slagroom en fruit zoals aardbeien, kiwi’s, passiefruit, wat je maar lekker vind. Serveer direct.